De menhir van de ‘Grauer Stein’ in Hessen

0
71
De Grauer Stein, eigen foto maart 2024

Deze menhir staat op een hoogte tussen de dorpen Dauborn en Hünfelden. Grotere plaatsen in de omgeving zijn Frankfurt am Main en Koblenz. De steen heeft een totale hoogte van circa 140 centimeter en steekt 100 centimeter uit de grond. De breedte is 80 centimeter en de dikte is 50 centimeter.

De begraven steen werd in 1963 tijdens het ploegen ten zuiden van Dauborn op het perceel “Grauer Stein” ontdekt, zo’n 750 meter vanaf de hudige standplaats. Het gaat om een ‘Langer Stein’, wat vertaald kan worden met menhir.

Rechtsboven is het ingekraste kruis te zien, eigen foto maart 2024

Er is een kruis ingekrast op de rechterbovenkant. Dit werd vermoedelijk in de 5e of 6e eeuw gedaan als teken van de overwinning op de heidenen in dit gebied. Het kerstenen van stenen gebeurde vaker, zie Gekerstende stenen in Duitsland, Gekerstende stenen, Gekerstende stenen in Nederland en Gekerstende stenen in Frankrijk. Ook het begraven van prehistorische cultusstenen komt vaker voor, zie bijvoorbeeld Wéris: dolmen, menhirs, de Pierre Haina en equinoxen.

Deze offer- en cultussteen wordt toegeschreven aan de Kelten en zou voor het jaar 0 opgericht zijn. De steensoort komt niet uit deze omgeving. Vermoedelijk werd het van de Mensfelder Kopf gehaald, een gebied dat zo’n 6 kilometer ten westen van de menhir ligt.

Op 100 meter afstand van de menhir werden objecten uit de Michelsbergcultuur (ca. 4400 tot 3500 v. Chr.) en Rössencultuur (ca. 4500–4000 v.Chr.) gevonden. Op 1,1 kilometer ten zuidwesten van deze menhir werd een andere menhir aangetroffen. Deze steen werd in 1945  op 2,5 kilometer ten zuiden van Kirberg ontdekt aan de samenvloeiing van twee rivieren en werd aanvankelijk niet herkend als een menhir. Tegenwoordig staat de menhir op de plaatselijke begraafplaats direct voor de kapel en doet dienst als oorlogsmonument.

Marinda Ruiter

De Grauer Stein staat naast een wandelpad, eigen foto maart 2024

Bronnen

Informatiebord bij de menhir

Wikipedia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.